9.8.09

Kaarinan kesätatteri

Kävin perjantaina 7.7. 'Museon ystävien' kanssa Kuusiston rauniolla katsomassa kesätatteria Suomen viimeisestä katolisesta piispasta, Arvid Kurjesta.

Kaarinan kaupunki täyttää 700 vuotta vuonna 2009. Kaarina-Teatteri esittää kaupungin juhlavuoden kunniaksi Kuusiston piispanlinnan raunioilla Leena Landerin kirjoittaman historiallisen näytelmän Ilves kielekkeellä, joka kertoo piispanlinnan elämästä 1500-luvulla, sen viimeisestä piispasta Arvid Kurjesta ja hänen viimeisistä vuosistaan linnassa.
Esityspaikan, Kuusiston piispanlinnan, historia on monille varsin tuntematonta. Se on kuitenkin Suomen ja etenkin Varsinais-Suomen yksi merkittävä historiallinen tapahtumapaikka, joka ansaitsee tulla paremmin tunnetuksi. Linnaa on kutsuttu kuvaavasti ”Kuusiston piispanlinna. Keskiajan upein residenssi Suomessa”.

Lutherilaisuus alkoi vallata alueita ja Arvid Kurjen poikakin, josta Kurki oli toivonut seuraajaansa, kääntyi Lutherilaisuuteen. Ruotsin kuningas Erik oli myös myönteisellä kannalla. Lopuksi Arvid Kurjen oli kerättävä kamppeensa ja lähteä pakomatkalle. Hän ei kuitenkaan koskaan saapunut Tukholmaan, niin kuin odotettiin. Kuningas epäili, että Kurki piileksi Suomessa ja antoi varmuudeksi tuhota Kuusiston linnan asumiskelvottomaksi.
Historiaan on kuitenkin jäänyt tieto, että Kurjen laiva olisi haaksirikkoutunut.
Näytös esitettiin hyvin ja alku oli hienosti nivottu yhteen lopun kanssa opastusta hyväksikäyttäen.

Ei kommentteja: