7.7.09

Hammasoperaatio


Epikriisi: Maxielle tehtiin hammashoito ja poistettiin yläleuasta oikea P4 hammas, joka oli lohjennut pituussuuntaan ja ydinkanava oli näkyvissä. Poisto tehtiin kirurgisesti poraamalla ja alueella on 3 sulaavaa tikkiä.
Vanhemmilla koirilla juuret ovat sulautuneet osaksi leukaluuta, joten poisto on melko radikaali ja tästä syystä hammassärkyä on odotettavissa parina seuraavana päivänä.
Kipulääke ja ensimmäinen annos antibioottia on annettu tänään toimenpiteen yhteydessä. Kipulääkkeen voi antaa suun kautta illalla, jos Maxie on kivuliaan oloinen. Antibiootti aloitetaan vasta huomenna.
Maxie voi olla tämän päivän tokkurainen. Nukkuva eläin on hyvä asettaa kyljelleen nukkumaan lattiatasoon, lämpimälle alustalle, tarvittaessa peitto päälle.
Annetaan ruokaa vasta huomenna aamulla. Vettä saa olla tarjolla heti.
Suusta voi vuotaa hieman verta ja suu voi olla muutaman päivän arka. Tarvittaessa annetaan pehmeää ruokaa.
Antibiootti: Clinacin 75 mg 10 tbl; 3,75 eur. Särkylääke: Rimadyl 20 mg 10 tbl; 3,75 eur. Leikkaava eläinlääkäri: Elina Illukka. 'Lysti' maksoi yhteensä 171,50 eur.

Tultiin 'sylikkäin' kotiin klo ~13:30 ja klo ~16 Maxie alkoi kulkemaan ja hyppäsi sohvalle ja sängylle. Yksi yskimis/köhäkohtaus tuli, mutta se meni ohi kevyellä taputtamisella. Luulen että se johtui anestesian aikana olleesta hengitysputkesta. Verta ei ole tullut kuin jokunen pisara tihkua. Klo 19 hän halusi ulos ja menimme porukalla iltalenkille. Ei hän vaikuta 'kivuliaalta', mutta annan hänelle kuitenkin yöksi särkylääkkeen.

Nöpö ja erityisesti Mintti olivat ymmällään, kun tulin Maxie sylissä kotiin ja asetin häkkiin nukkumaan. Kovasti yrittivät haistella ja Mintti ääntelikin onnettomasti. Sitten kun Maxie lähti liikkeelle Mintti tutki petin tarkkaan ja iltalenkin jälkeen Mintti tanssi 'ilotanssin' Maxielle!

3 kommenttia:

Tiina Susanna kirjoitti...

Pepille tehtiin saman tyyppinen hampaan poisto, takahammas halkesi kahteen osaan pitkittäin. Takahampaassa kun on kolme juurta,
niin operaatio on aika iso. Leukaluusta porattiin iso kappale pois. Tosin jälkihoito oli helpompi kun otettiin pepille "herätyspiikki"

melius- joli &amp kirjoitti...

Ajattelinkin Pepiä tämän toimenpiteen aikana ja jälkeen.
Tota tapahtuu kuulemma 'vanhoille' koirille. Minä en ole oikein mieltänyt Maxieta 'vanhaksi', mutta täytyy varmaan alkaa asennoitumaan. Ne juuret ovat kuulemma kasvanneet kiinni leukaluuhun ja sen takia pitää porata leukaluusta pala mukaan! Hyvin Maxie on toipunut. Minä olen 'ylihuolehtivainen', niinkuin aina. En ota hänelle yleensä 'heräämispiikkiä', kun hänet pitää aina rauhottaa hammaskiven poistamiseen ja tulee niin paljon kemikaaleja elimistöön, jotka ei kaikki poistu vaan jää rasittamaan elimistöä. Olen päättänyt, että hänellä on aikaa nukkua, kun suu kuitenkin on kipeä sillä aikaa.

Tiina Susanna kirjoitti...

Niin, ei sen herätyspiikin jälkeenkään koira hulluna kirmaa, vaan on vähän vähemmän tokkurainen.
silloin ei ole sitä tukehtumisvaaraa, joka sitten ilman sitä on.
Turhia kemikaalejahan on ihan hyvä välttää mutta sen voi sitten jättää vaikka säilötystä ruuasta pois.