23.2.10

Kuuraparta tuiskutukka, lumiviitta harmaasukka...

Tulipa laulu mieleeni, kun kahlasin umpipyrytettyjä polkuja koirien kanssa:
= Rati, riti ralla tuli talvi halla.// Kuuraparta tuiskutukka,//
lumiviitta harmaasukka.// Rati riti ralla sellainen on halla.
= Rati riti ralla. Mistä tuli halla?// Tuolta Pohjan tuntureilta,//
Lapin lasten laitumilta.// Rati riti ralla, sieltä tuli halla.
= Rati riti ralla,// mitä teki halla// Puhui metsät puhtahiksi,//
jäät ja järvet kantaviksi.// Rati riti ralla, sitä teki halla.
= Rati riti ralla, hyvin teki halla:// saapi lapset lasketella,//
luistella ja lauleskella.// Rati riti ralla, kiitoksia halla!
* * * *
Lapset tosin nauttivat näistä keleistä ja se helpottaa ainakin minun mieltä.

Kutomisvimma on tällä hetkellä meneillään. Olen opetellut uusia kutomistapoja. Kaksinkertainen kuviokutoinen on ihan hauskaa. Siitä on valmiinakin ruudulliset lapaset ja sydänlakki, josta kuva. Englantilainen kutomistyyli on kans mielenkiintoinen, mutta hidasta - ainakin vielä. Koripunonnalta näyttävä koripohjakutominenkin on harjoittelussa. Niistä ei vielä ole mitään valmista.
Kutominen on palkitsevaa ja lämmittävää tekemistä.
Eilen ja tänään tuuli on ollut heikompi ja päivällä oli pakkastakin vain 12 astetta. Olis ollut ihan hieno sää, mutta tuuli jäähdyttää ilman vähintään kymmenellä asteella. Huomenna on Matin nimipäivä ja 'vanha kansaa' sanoo: "Matti talven selän taittaa"! Silloin pitäis talvi olla puoleksi eletty ja toinen puoli enää jäljellä. Kyllä Maalis- ja huhtikuussakin on vielä ihan talven tubtua, mutta kevättä kohti mennään! Päivät ovat jo aika valoisat ja se on hienoa.

2 kommenttia:

Tarjuska kirjoitti...

Oi, kuinka kauniita käsitöitä olet saanut aikaiseksi. Minulla ei ole ollut minkäänlaista inspistä. Pitäisi selailla lehtiä ja löytää jotain todella kiehtovaa neulottavaa, ennen kuin saisin itseäni niskasta kiinni ja kutimille. Sukkien kantapäät vielä askarruttavat. Ovat olleet "tekeillä" jo toista vuotta, vaan ei tahdo ymmärtää sen saloja. :)

melius- joli &amp kirjoitti...

Olen kullä tehnyt 'tunaritöitäkin', mutta en ole kuvannut niitä, vaan purkanut! Kantapäätä ei ole pakko tehdä 'vanhanaikaisesti'! Itse sain opin anopilta, kun kouluoppi ei mennyt perille, mutta uudenaikainen kantapää tehdään samalla tavalla kuin helppo versio peukalosta! Siihen ei vain kudota vartta vaan aletaan heti kaventamaan. Olen tutustunut siihen vasta tämän vuoden alussa, eikä ole vielä mitään valmista. Kullä sekin tulee kunhan ehdin. Tää vimma alkoi, kun halusin tehdä lapasia neljälle lapselleni ja kahdelle 'siipalle' ja kuudelle lapsenlapselle. Kun ne tulivat valmiiksi halusin opetella uusia menetelmiä ja nyt kudon tyttärelle 'Kauluksellista liiviä' paksusta langasta. Täytyy nut hyödyntää tää 'vimma', koska se loppuu sitten kun ilmat lämpiää. Vaan voisinhan siirtyä puuvillalankaversioihin. Katotaan...