28.3.09

Paraisten villatakin virkkaus


Oi, kuinka ihanaa, kun Kirsti innostui Qvidi Minan villatakin virkkauksesta! Sitä kutsutaan nykyisin yleisesti Paraisten malliseksi villatakiksi, koska Mina asui Paraisilla ja virkkasi ihmisille tilauksesta näitä takkeja - usein tilaajan langoista.
Oma virkkausintonikin sai uudet 'siivet' ja olen kohta virkannut ensimmäiset kierrokset, joita kaikkiaan on 525 kpl. Nyt minulla on 366 ensimmäistä kierrosta koossa ja 159 on siis vielä virkkaamatta.
Nämä ensimmäiset kierrokset tarkoittaa, että virkataan 4 ketjusilmukkaa, jotka yhdistetään renkaaksi. Sitten virkataan 3 ketjusilmukkaa ja 2 pylvästä renkaaseen. Sen jälkeen virkataan 1 ketjusilmukka ja 3 pylvästä 3 kertaa ketjusilmukkarenkaaseen ja lopuksi yksi ketjusilmukka joka sitten kiinnitetään ensimmäisen ketjusilmukkarivin viimeiseen silmukkaan piilosilmukalla. Lanka katkaistaan n. 2 cm pitkäksi pätkäksi, joka virkkuukoukulla piilotetaan pylväiden silmukoiden takareunaa kiertäen.

Kun on tehnyt kaikki 525 ensimmäistä kierrosta virkataan toinen ja kolmas kierros, josta muodostuu n. 5 cm2 ruutu. Kaikista ensimmäisistä kierroksista ei tehdä kokonaisia ruutuja, kun takin kokoamiseen tarvitaan vielä 100 kpl puoliruutua.
Ruutuja on neljää eri väristä. Jokainen kerros on eri värinen, joten niihin voi käyttää pienempiä eriä lankaa.
Yhteensä lankaa menee kuitenkin n. 1 kilo. Lopullinen määrä riippuu takin koosta, virkkaustiheydestä ja lankojen ominaispainosta. Ohjeessa suositellaan 2-säikeistä, ohutta villalankaa, n. 500m/100g, joita käytetään kahta sävyä aina yhteen kerrokseen
Minun villatakkini väriskaala on yleisilmeeltään pehmeän harmaa, punaisin merkein. Ruutujen sisäkerroksissa löytyy kuitenkin luonnonvalkoista ja vanhaa roosaa. Villatakin reunaruudut ovat punavoittoiset. Kirsti osasi laittaa mulle kännykällä otettuja kuvia tähän liitettäväksi...

Ei kommentteja: